Zorgpremie 2023 bijna € 10 per maand duurder

Traditioneel heeft DSW kort na Prinsjesdag als eerste zorgverzekeraar bekend gemaakt hoe hoog de premie van de basisverzekering in 2023 zal zijn. Die gaat met € 9,75 omhoog en bedraagt volgend jaar € 137,50 per verzekerde per maand.

Zorgpremie: stethoscoop, blauw spaarvarken, rekenmachine op een blauwe achtergrond
Nieuws
Datum: 28-09-2022

Daarmee is de prijsstijging hoger dan de rekenmeesters in Den Haag hadden verwacht. Die voorspelden vorige week nog een verhoging van € 8,30 per maand. De nieuwe premies van aanvullende verzekeringen zijn nog niet bekend.

Hogere kosten

Volgens DSW zou de premie eigenlijk nog twee euro per maand per verzekering hoger moeten zijn om de extra kosten op te vangen. Die komen grotendeels voort uit de hogere salarissen van zorgmedewerkers en de stijging van de algemene kosten.

Reserves

De verzekeraar legt die twee euro nu zelf bij en put daarvoor uit de eigen reserves. De afgelopen jaren gebeurde dit ook maar waren de bedragen hoger. Dit jaar laten de reserves het echter niet toe om de premiestijging verder te dempen.

Goede richtlijn

Uit de recente geschiedenis blijkt dat de premiestijging van DSW een goede richtlijn is om te voorspellen wat de premies van andere zorgverzekeraars zullen doen. Dat geldt in het bijzonder voor grote verzekeraars als Zilveren Kruis (Achmea), VGZ, CZ en Menzis.

Zorgtoeslag

Huishoudens met een lager inkomen worden gecompenseerd door de overheid. Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de zorgtoeslag volgend jaar flink omhoog gaat. In 2023 is de maximale zorgtoeslag voor een eenpersoonshuishouden € 1.850 (2022: € 1.336) en voor gezinnen € 3.166 (2022: €2.553).

Meer informatie

Heeft u vragen over dit bericht? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag